Fix&Trix – Forum

Spayhood m.m.

Uddevalla Segel och Presenningar AB sydde mycket till äldre Najadbåtar (fram till ca 2005).
Har ni en äldre Najad och vill ha en “original”-sprayhood kan det mycket väl hända att de har mallarna kvar till just din båt. Länk

Tips om Lithiumbatterier

Allt du behöver veta inför byte till Lithiumbatterier

Problemet vid ned/utsvängning av spinnakerbommen

Gert Ringquist tipsar om sin lösning runt problemet vid ned/utsvängning av spinnakerbommen. Om man är ensam på fördäck och måste sköta manövern från masten, kan redan en måttlig sjögång medföra att bommen okontrollerat svänger över fördäck och även utanför. (Jag förutsätter här att liften är ansatt så att bommen förs ut till nära horisontalläge när den är helt ute) .För att råda bot på detta problem har jag använt mig av nedanstående anordning under några år och funnit den fungera väl. Även om man har ytterligare en man på fördäck som skulle kunna ta hand om bomnocken, erbjuder anordningen en ökad säkerhet. Jag har dubbla spinnakerbommar men lösningen torde fungera även med en bom som beskrivningen visar. På mastens framkant monteras två öglor, på vardera sidan om, och i höjd något ovanför bommen när denna är i horisontalläge. (Dubbla bommar; en ögla mellan bommarna) En lina, c:a Ø 8 mm, helst styv, kopplas med t ex en karbinhake i läsidans ögla, dras fram och fästes med lämplig knop till kutterstag/inre förstag eller om sådant inte finns till förstaget/rullgenuan. Innan bommen förs ut läggs en öppningsbar slinga runt linan och bommen med slingans överdel på framsidan av bommen. Diametern på slingan är inte kritisk men kan vara c:a 200 mm. För slutning av slingan använder jag en karbinhake mot en ögleknop. När nu bommen förs ned/ut kommer slingan snällt följa med och hålla bommen intill linan. Då gajen lagts i nockbeslaget gäller det att inte glömma att ta bort slingan innan spinnakern hissas! Anordningen kan naturligtvis användas även vid spirning av genua, men om man inte har kutterstag/inre förstag måste i så fall genuan vara inrullad för att utgöra fäste för linan till dess manövern är klar.

Repor i plexiglas

Göran Egnell tipsar om hur du gör för att ta bort repor i akrylat (plexiglas). Så här skriver han: Vid borttagning av repor i akrylat (plexiglas) och lexan kan det vara nödvändigt att först slipa ytorna. Val av kornstorlek beror på grad av repor i glaset. Bästa sättet att prova ut kornstorlek är att börja med den finaste kornstorleken för att se om denna räcker och därefter om det behövs en grövre kornstorlek osv.

MONTERA NYA PLUGG I TEAKDÄCK

Materiel och verktyg
Bästa pluggarna 10 mm är från Najadvarvet/Orust Yatch Service eller egentillverkade som har kant som man kan hålla i.
Köper man pluggar i båtaffären så måste man kolla att diametern är ok, kvalitet kan också variera.
Skruvar för teakdäck (med platt tunn skalle) köps i båtaffären.
Maskeringstejp, Sikaflex, tvåkomponent epoxi (två små tuber), sandpapper.
Skruvmejslar passande gammal och ny skruv, hålpunch 10 mm, teakhålsborr (alternativt fräs) 10 mm med anslagsinställning, borrmaskin, hammare (vanlig eller plast), stämjärn (vasst).
Arbete
Antingen är pluggen borta eller delar finns kvar i hålet.  I det senare fallet ta försiktigt bort delarna med en liten mejsel, (akta kanterna) så att skruven i hålet friläggs. Normalt måste hålet borras djupare och då ska skruven tas bort.
Om skruven är kullrig ska den bytas mot en med platt tunt huvud. Skruva ur skruven.
Borra (med anslagsinställning mot däcket) ett djup så att teak finns kvar i botten.
Gör rent i hålet. För att minimera att kladda ned med Sikaflex och epoxi, ta en bit maskeringstejp och gör ett 10 mm hål med en hålpunch (använd träunderlägg) och tejpa maskeringstejpen över hålet.
Ta Sikaflex på skruven och skruva i den. Ta bort ev. överblivet Sikaflex i hålet.
Man kan låta Sikaflex torka innan nästa moment men kan också gå vidare direkt. Blanda tvåkomponent epoxi och stryk på teakpluggens sidor och botten.
Sätt i pluggen med rätt fiberriktning och slå med hammare så pluggen bottnar. Låt epoxin torka. Ta bort maskeringstejpen.
Ta ett vasst stämjärn och hugg först pluggen en bit upp och kolla om snittet blir horisontellt eller lutar.
Fortsätt hugga pluggen från den lägre sidan om snittet lutar så att det blir jämt med teakdäcket.
Sandpappra lätt på pluggen. Normalt gör man ett antal teakpluggsmonteringar vid samma tillfälle.